Jarrumestari Janne Savolainen: Vuoristoradalla parasta on tekemisen meininki

Janne Savolainen valittiin hiljattain jarrumestareiden yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Hän kiidättää huvittelijoita Vuoristoradassa nyt jo neljättä kesäänsä.

– Aloitin 17-vuotiaana kesätyöt Vekkulassa, ja siirryin sen jälkeen muihin laitteisiin. Kävin monena vuonna haistelemassa, olisiko mahdollisuuksia päästä jarrumestariksi. Lopulta 2018 avautui mahdollisuus ja siitä asti olen ollut tässä työssä, Savolainen kertoo.

Jarrumestarin hommat alkavat parin viikon koulutuksella, jossa muun muassa testataan, kestääkö vatsa useiden kierrosten ajamista peräkkäin.

Jarrumestari

– Nykyään Vuoristoradan nousuihin ja laskuihin on tottunut niin, etteivät ne enää juurikaan tunnu missään. Ehkä kevään ensimmäisellä harjoituskierroksella voi vähän tuntua, Savolainen virnistää.

Tänä vuonna Vuoristorata juhlii pyöreitä: suosikkilaite täyttää 70 vuotta.

– Se on meille jarrumestareille iso juttu. Tämä on meille rakas työ, ja on hienoa, että Vuoristoradan suosio kestää vuosikymmenten läpi. Heinäkuussa juhlapäivänä pukeudumme juhlavasti.

Savolainen uskoo Vuoristoradan suosion perustuvan perinteisiin.

– Vanhemmat ja isovanhemmat kertovat tarinoita omista kokemuksistaan. Kaikki tuntevat Vuoristoradan tuoksun. Aamuisin laitteella on pitkä jono, sillä monelle se on ensimmäinen laite, johon mennään, Savolainen tuumii.

Täksi vuodeksi Vuoristoradan jarrumiesten nimike uudistettiin jarrumestariksi. Savolainen on kuullut ihmisiltä paljon hyvää palautetta muutoksesta.

– Moni puhuu vielä jarrumiehistä vanhasta tottumuksesta, mutta kyllä jotkut jo sanovat kyydin päätteeksi ”kiitos, jarrumestari!”. Uusi nimike ei muuta meidän identiteettiämme ja työtämme, ja Vuoristoradassa saa yhtä hyvät kyydit kuin ennenkin.

Savolainen pitää jarrumestarin hommissa eniten siitä, että työssä on kunnon tekemisen meininki.

– Alkuun yllätti, miten suosittu Vuoristorata on. Junat ovat koko ajan liikkeessä, ja jengi ei ajamalla lopu. Siinä on sitä oikeaa huvipuistotunnelmaa, Savolainen kertoo hymyillen.